Adobe illustrator yazı dizimizde daha önce text wrap, şeklin içine yazı gömme, resim gömme gibi konuları işlemiştik. Bu yazımızda ise illustrator de herhangi bir nesneye efekt uygulamayı irdelemeye çalışacağız. Adobe illustrator programı özellikle çalışmalarını daha etkili kılmak için plug-in kullananlar, temel efektler haricinde efect kullananlar için ilk bakışta photoshop gibi kullanışlı gelemeyebilir. Fakat illustrator’ün en büyük avantajı | kendi çalışmalarımızda da deneyimlediğimiz üzere| vektörel tabanlı olması ve baskısı alınacak tasarımlar için görsel olarak çok ciddi keskinlik oranı sunmasıdır.
Adobe illustrator de herhangi bir nesneye efekt uygulayabilmek için öncelikle efekt uygulanacak layer seçilmeli ve efect menüsü altındaki efektlerden biri tercih edilmelidir. Örneğin yukarıdaki resimde ilk yuvarlak nesne seçili iken efekt menüsünden Stylize > Drop Shadow’u seçtiğimizde görsel düzenlemeleri yapabilmemiz için bir menü açılacaktır. Bu menü üzerinden çalışmamız için uygun gölge açısını, şiddetini, yayılma oranını vs. düzenleyebiliriz.
Adobe illustrator’de bir çok efekt bahsettiğimiz gibi eklenmektedir. Bazı durumlarda eklediğimiz efektleri göremeyebiliriz. Bu durumu ortadan kaldırmak için çalışma sayfamızda iken windows menüsü altındaki appearance alt menüsünü seçmemiz yeterlidir. Bu menü çalışma sayfamızın genellikle sağında olan açılır menülerden birine eklenecektir. Appearance özelliği açık olduğu sürece eklediğimiz tüm efektleri görebilir, gerektiğinde bu efektleri silmek yerine pasifleştirebilir, sonrasında tekrar aktifleştirebiliriz.
Tüm video derslerimiz için youtube kanalımız | video dersler sayfamız