Yaşanmışlıklar, hatıralar, tarih, olaylar, haberler… Değerli arkadaşımız Burçin Aydoğdu, 1929 – 1950 yılları arasında Türkiye’de yayımlanmış olan gazetelerin taramalarını yaparak sitesinde paylaşıyor. Gazete arşivi oluşturuyor. Sadece gazete arşivi de değil, telif hakkı düşmüş olan, oldukça önemli kitapların da taramasını yapıp sitesine ekleyerek değerli bilgileri ilgilenenler için gün yüzünde tutuyor.
https://nasil-yazilir.com
Konuştuğumuz gibi yazmaya alıştığımız, sosyal medya uygulamalarında yazarken Türkçe’mizi katlettiğimiz, daha fenası bunu içselleştirdiğimiz günümüzde, yazım hatalarını en aza indirmeyi amaçlayan nasil-yazilir.com sitesi ana sayfasında, Gazete Arşivi ve Kitap Arşivi bağlantılarından yukarıda bahsettiğimiz arşivlere ulaşabilirsiniz.
Gazete Arşivleri geçmişe yolculuk için, bir vasıta olarak görülebilir. Ayrıca araştırmacılar için oldukça verimli kaynaklardır. Bir arşivin değeri, arşivlenen gazetenin ulusal yayın veya bölgesel yayın olmasına göre değişebilir. Her iki türün de kendine has avantajları mevcuttur. Ulusal gazete arşivlerinde genel konular, siyaset, ekonomi, spor haberlerine ziyadesiyle rastlanabilir. Buna rağmen bölgesel gazete arşivlerinde kişilerin hayat hikayelerine, günlüklerine bile rastlanabilmektedir.
Arşiv | Koleksiyon
TDK’ya göre Fransızca’dan dilimize girmiş olan arşiv kelimesi Türkçe’mize “Belgelik” olarak çevrilmiştir. Arşivler gelecek nesillere bırakılabilecek en değerli mirasların başında gelir. Çünkü geleceği şekillendirebilmek için geçmişte yaşananları bilmek, analitik olarak değerlendirmek ve atılacak adımları ona göre seçmek gerekir. Arşivleme ile koleksiyonculuk bir birinin benzeri gibi gözükse, aynı manaya gelmiyorlar. Bu iki kavram içerik olarak da, geleceğe yönelik yararlılık açısından da büyük farklılıklar taşımaktadır. İkisinin arasındaki ortak paydalardan biri, bir şeyleri toplayıp, saklamak, onları tasnif ederek yarınlara ulaştırmaktır.
Tüm video derslerimiz için youtube kanalımız | video dersler sayfamız